Texter

Borås Tidning 2 maj 2019

Natur och mystik i vacker harmoni

Eva Åbergs keramik möter Katarina Fornells måleri på Galleri Jeanette Ölund. Inger Landström blir lyrisk över såväl jättelika citroner som mystikfyllda naturbilder.

Citronens lov sjungs högt och lågt av Eva Åberg i en sprudlande symfoni som får hela galleriet att lysa i uppfriskande gult.

Det är pösande jättecitroner med knottrigt skal som det bara inte går att låta bli att känna på, små citroner i högar och enskilda solitärer. Några vilar på en sidenkudde som dyrbara smycken, en ligger i botten på en vid skål och sprider en köksaktig hemtrevnad som får det att vattnas i munnen.

För det går naturligtvis inte att undvika matassociationer där jag står omvärvd av citroner och känner att jag helt vill instämma i Eva Åbergs överdådiga hyllning till denna kanske lite undervärderade frukt. Vad vore livet utan citroner?

Allt är gjort i stengods, ett rent hantverk med en så läckert varierad ytbehandling att det nästan tar andan ur mig: Citronernas lite ruffiga ojämnheter, sidenkuddens lätta glans, de rakubrända skålarnas intrikata mönsterbildningar. Så småningom får jag också syn på de mer lågmälda inslagen i Eva Åbergs konst. En glaskupa skyddar en ytterst liten växt som har sprängt sig upp ur en stenhög. En pendel av hårt nedfrätta blomkalkar i brons ger ifrån sig ett sprött ljud som av avlägsna kyrkklockor när den kommer i rörelse.

Det är här , i dessa stillsamma betraktelser över naturens växtkraft och de små detaljernas betydelse som närheten till den andra utställaren framstår som allra tydligast. Katarina Fornells lugna måleri med stora sammanhållna färgytor tar djärvt upp kampen mot citronerna i det första rummet och dominerar hela scenen i den innersta avdelningen med tre kraftfulla målningar i olika nyanser av blått som tillsammans bildar en effektfull triptyk.

Men de båda konstnärerna har också andra beröringspunkter: en ibland förbluffande färgöverensstämmelse, men även den påtagliga lusten i själva hantverket. Hos Katarina Fornell är det framför allt blandningen av målerisk storslagenhet och ett riktigt finlir av flödigt tecknade linjer som får det att hända så mycket i hennes bilder och gör att jag vill dröja kvar länge i den förtätade känslan av natur med ett anslag av mystik.

Inger Landström reccent

© 2024

Tema av Anders Norén